Oblicz granicę ciągu a_n = p{2n^{2} 3n} - np{2} i zbadaj jego monotoniczno
kania: Oblicz granicę ciągu an = √2n2 +3n − n√2 i zbadaj jego monotonicznośc
13 gru 14:47
M:
1 maj 21:09
Podstawy Geometrii:
| | √2n2+3n+√2n | |
=lim n →∞√2n2+3n−√2n* |
| = |
| | √2n2+3n+√2n | |
| | (√2n2+3n)2−(√2n)2 | |
=lim n→∞ |
| = |
| | √2n2+3n+√2n | |
| | 2n2+3n−2n2 | |
=lim n→∞ |
| = |
| | √2n2+3n−√2n | |
| | 3n | | 3 | | 3√2 | |
=lim n→∞ |
| = |
| = |
| |
| | n(√2+(3n/n2+√2 | | 2√2 | | 4 | |
Mam pytanie
Jęsli granica wyszła >0 to moge napisać ze ten ciąg jest rosnący?
czy nie bardzo?
1 maj 22:32