Wielomiany
math: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x3−3x+2=m ma dwa pierwiastki
ujemne i jeden dodatni.
24 lis 18:19
mmm: równanie kwadratowe może mieć góra dwa pierwiastki, więc nie może być tak, że dwa są ujemne i
jeden doadatni
24 lis 19:04
mmm: równanie kwadratowe może mieć góra dwa pierwiastki, więc nie może być tak, że dwa są ujemne i
jeden doadatni
24 lis 19:05
spostrzegawczy:
to nie jest rownanie kwadratowe
24 lis 19:12
math: Ale to jest wielomian.
24 lis 19:12
mmm: przepraszam moj błąd
24 lis 19:14
ICSP: a to funkcja kwadratowa nie jest wielomianem ?

Pytamy kiedy prosta y = m przetnie wykres funkcji f(x) = x
3 − 3x + 2
w trzech punktach z których dwie będą miały ujemną odciętą, a jeden dodatnią.
Odp : m ∊ (2 ; 4) , wskazówka: narysuj wykres f(x) = x
3 − 3x + 2 i nakreśl kilka prostych y
=m, potem wyciagnij wnioski.
24 lis 19:17
math: Dziękuję, jednak czy istnieje też możliwość zrobienia tego bez rysowania? (nie chciałem iść na
łatwizne

)
24 lis 19:23
ICSP: oczywiście, że można. Spróbuj wyciagnąć odpowiedni warunek z szkicu wykresu (nie musi być
dokładny) oraz z informacji f(0) = 2
24 lis 19:25