Ciągi
wiiwii: Witam jeśli mam układ równań z ciągami i dojdę do postaci kiedy ciąg o numerze pierwszym jest
do kwadratu przyklad:
−12a1 2 + 72a1 − 33 =0
przechodzę do liczenia delty i wychodzi że:
a1=5,5
a1=0,5
Który wynik jest dobry ? P.S początkowy układ:
a1+a2+a3=9
a1*a2*a3=334
24 lis 18:12
wiiwii: Ktoś wie ?
24 lis 18:26
wiiwii: #ref
24 lis 18:31
wiiwii: #ref
24 lis 18:47
Mila:
Jeśli nie ma założeń do uwzględnienia to obydwa są dobre.
Napisz całe zadanie.
24 lis 18:51
wiiwii: wyznacz wyraz pierwszy a1 różnicę r i wyraz ogólny an ciągu arytmetycznego:
a1+a2+a3=9
a1*a2*a3=334
i to jest układ równań
Odpowiedzi to :
a1=0,5
r=2,5
an=2,5n − 2
24 lis 18:54
wiiwii: Jakies pomysły ?
24 lis 19:15
wiiwii: Jakies pomysły ?
24 lis 19:16
wiiwii: ?
24 lis 19:45
Mila:
Twoja odpowiedź nie spełnia tych równań, czy taka jest treść, czy sam ułożyłeś te równania?.
0.5+3+5.5=9
0.5*3*5.5=8.25≠334
24 lis 20:15
wiiwii: 33/4 to jest wynik ostatniego równania czyli 8.25, a nie 334.
24 lis 20:18
Mila:
a
1+a
2+a
3=9
a
2=U{a
1+a
3}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3a
2=9
a
2=3
a
1=3−r
a
3=3+r
| | 33 | |
(3−r)*3*(3+r}= |
| ⇔a1*a3>0 |
| | 4 | |
a
1=3−2.5=0.5
a
2=3
a
3=5.5
a
n=0.5+(n−1)*2.5
a
n=2.5n−2 ciąg rosnący
lub
a
1=3−(−2.5)=3+2.5=5.5
a
2=5.5−2.5=3
a
3=3+(−2.5)=0.5
a
n=5.5+(n−1)*(−2.5)
a
n=−2.5n+8 ciąg malejący
24 lis 20:46
Mila:
Powoli chodzi .
2a
2=a
1+a
3
24 lis 20:48