funkcja kwadratowa
kropka.: Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe 4 i −6, a jej najmniejsza wartość jest równa −5.
a) napisz wzór tej funkcji w postaci ogolnej.
b) wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od 120.
Wiem że:
x1= 4
x2= −6
q= −5
p= −1
I co dalej? Mam chyba jakieś zaćmienie umysłu

Pomoże ktoś?
Mila:
a)
(1) f(x)=a*(x−4)*(x+6) − postać iloczynowa trójmianu kwadratowego
f(−1)=−5⇔
a*(−1−4)*(−1+6)=−5
dokończ i wstaw obliczoną wartość a do (1), a następnie wymnóż.