funkcja kwadratowa
kropka.: Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe 4 i −6, a jej najmniejsza wartość jest równa −5.
a) napisz wzór tej funkcji w postaci ogolnej.
b) wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od 120.
Wiem że:
x1= 4
x2= −6
q= −5
p= −1
I co dalej? Mam chyba jakieś zaćmienie umysłu

Pomoże ktoś?
Janek191:

Inny sposób:
q = − 5
więc
f(x) = a*( x − p)
2 + q = a*( x + 1)
2 − 5
oraz f(4) = 0
czyli a*5
2 − 5 = 0 ⇒ 25 a = 5 ⇒a = 0,2
y = 0,2*( x + 1)
2 − 5
lub
y = 0,2*( x
2 + 2 x + 1) − 5 = 0,2 x
2 + 0,4 x + 0,2 − 5
y = 0,2 x
2 + 0,4 x − 4,8 − postać ogólna
==================
y > 120 ⇔ 0,2 x
2 + 0,4 x − 4,8 > 120
2 x
2 + 4 x − 48 − 1200 > 0
x
2 + 2 x − 624 > 0
Δ= 4 − 4*1*(−624) = 4 + 2 496 = 2 500
√Δ = 50
| | − 2 − 50 | | − 2 + 50 | |
x = |
| = − 26 lub x = |
| = 24 |
| | 2 | | 2 | |
więc
x ∊ ( −
∞; − 26) ∪ ( 24; +
∞)
====================