Wielomiany, parametr.
math: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=x3 − (m+1)x2 +mx ma dwa
różne punkty x1 i x2 spełniające warunek konieczny ekstremum, będące liczbami tego samego
znaku.
Wiem, że pochodna funkcji to będzie f'(x) = 3x2 − 2(m+1)x + m. Licząć delte z tego równania
wychodzi m0 = −1. Jednak nie wiem co dalej, ponieważ nigdy wcześniej nie miałem nic wspólnego
z parametrem w wielomianach. Z góry dziękuję za pomoc.
24 lis 16:38
===:
to licz tą Δ raz jeszcze
24 lis 17:07
math: Jak jeszcze raz?
24 lis 17:09
===:
a założenia do zadania to, równanie pochodnej ma mieć dwa pierwiastki tego samego znaku
czyli:
Δ>0
x1*x2>0
24 lis 17:11
===:
Δ=4(m+1)
2−4*3*m=4m
2+8m+4−12m=4m
2−4m+4
jak widzisz Δ>0 dla m∊R
Sprawdzasz zatem drugi warunek
i to jest rozwiązanie
24 lis 17:18
math: o widzisz, sam miałem błąd też w rachunkach i nie zrozumiałem o co chodzi

Dziękuję za pomoc
24 lis 17:22