Wykaż że...
anonimm: Witam, proszę o wyjaśnienie tego zadanka z góry dziękuję

Wykaż że 5
12 − 1 = 5
12 − 1
12 jest podzielne przez 31.
Pozdrawiam
24 lis 16:31
5-latek: np. 512= (56)2 i potem wzor a2−b2= (a+b)(a−b)
24 lis 16:36
5-latek: Albo może jeszcze bym sprobowal zapisac 5
12= (5
4)
3 i skorzystal z e wzoru a
3−b
3
Nie liczyłem ale może warto sprobowac
24 lis 16:39
anonimm: Wykorzystałem pierwszą podpowiedz. (5
6−1
6)(5
6+1
6)=[ (5
3)
2−(1
3)
2]
(5
6+1
6)=(5
3−1
3)(5
3+1
3)(5
6+1
6)=(125−1)(125+1)(5
6+1
6)=124*126(5
6 +1
6)=
4*31*126*(5
6+1
6)=31*504(5
6+1
6) = 31m
m∊C
Wydaje się być dobrze

Dziękuję za pomoc
24 lis 16:47