zespolone
mariusz: postać trygonometryczna liczby zespolonej
Witam, mam obliczyć postać trygonometryczną liczby : z = 5 − 5i√3
wychodzi mi ładnie z = 10( cos(π/5)+ i sin(π/5)
teraz mam obliczyć z80 i zapisać to w postaci algebraicznej? jak to zrobić?
z80 mi wyszło 1080( cos(π/5)+ i sin(π/5) i nie wiem co dalej
24 lis 15:19
J:
a skąd masz cos(π/5) ?
24 lis 15:32
mariusz: sorki (5/3π) zle przepisalem
24 lis 15:34
J:
źle
24 lis 15:35
mariusz: mam ze cos fi =1/2 i sin fi = √3/2 i to 4 ćwiartka i 2π−(π/3) =(5/3)π
24 lis 15:39
J:
| | 5 | | 1 | | π | |
cosα = |
| = |
| ⇒ α = |
| |
| | 10 | | 2 | | 3 | |
| | −5√3 | | √3 | |
sinα = |
| = − |
| ⇒ α = ? |
| | 10 | | 2 | |
24 lis 15:39
24 lis 15:44
mariusz: no tak tak na minusie.. ale jak cos dodatni a sin ujemny to 4cwiartka i 2π−π/3...
24 lis 15:45
mariusz: dla mnie problemem jest zamiana z80 na algebraiczna.. nie mam pojecia co z tym 1080
24 lis 15:46
J:
| | 80*5π | | 80*5π | |
z80 = 1080(cos |
| + i*sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
24 lis 15:48
mariusz: | | 2 | | 2 | |
ok, z80=1080(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
24 lis 15:57