granica ciągu
Masełko:
n+sinn
lim =−−−−−−−−−
(n→∞) 2n+1
i jeszcze 1, z którym nie mogę sobie poradzić(wychodzi mi z tego 1 "jak się patrzy" ale to
chyba nie za bardzo poprawnie.
lim = 1+ −1nn −−−>>> i z całości pierwiastek n−tego stponia
(n→∞)
24 lis 14:50
Masełko: w drugim przykładzie jest (−1)n
24 lis 14:51
J:
| | | | 1 +1 | |
a) = lim |
| = [ |
| ] = 1 |
| | | | 2 | |
24 lis 14:54
Masełko: Udało mi się zrobić przykład a), skorzystałem z tw. o 3 ciągach i wyszło mi 1/2
24 lis 15:13
Masełko: lim przy n→∞ z sinn/n to 0, tutaj zrobiłeś błąd J, tak mi się wydaje : ), a wiesz może jak
zrobić przykład b)
24 lis 15:16