wykres funkcji
elofałe: Naszkicuj wykres funkcji y = |x+2|−|x−4|, na podstawie wykresu określ liczbę rozwiązań równania
|x+2|−|x−4|=m w zależności od parametru m.
24 lis 14:13
J:
rysuj w przedziałach: (−∞,−2) [−2,4) [4,+∞)
potem przesuwaj prostą: y = m i odczytuj ilość rozwiązań
24 lis 14:19
elofałe: jak mam to narysowac? policzyc funkcje?
24 lis 14:24
J:
tak .. w zależności od znaku pod wartością bezwzględną w danym przedziale
24 lis 14:26
elofałe: w przedziale x<−2
(−x−2)−(x−4)

ale do czego to przyrownac?
24 lis 14:28
J:
y = −x − 2 − (−x + 4) = −x − 2 + x − 4 = − 6 ( funkcja stała: y = − 6 )
24 lis 14:33