granice ciągów
Frost: Kilka przykładów z granic ciągów
1)
n√2n3−3n2+15
2)
√n20−2n2+2
3) n(ln(n+1)−ln(n)
24 lis 09:24
azeta: 1)ładnie można tu zastosować piękne twierdzenie o trzech ciągach

2)jak będziesz brać co raz większe "n" to gdzie "zmierza" wyrażenie?
| | n+1 | | 1 | |
3) n(ln(n+1)−ln(n)=n*ln( |
| )=ln(1+ |
| )n |
| | n | | n | |
24 lis 09:31
Frost: Dzięki
24 lis 09:50
24 lis 10:38
24 lis 10:46
azeta: | | 1 | |
x5+32=(x+2)*(....), trzeba to podzielić, granica wyjdzie |
| , o ile dobrze liczę |
| | 80 | |
24 lis 10:47
azeta: albo tak jak liczy J
24 lis 10:47
Frost: Ok już zrobiłem tak jak J.
Mam jeszcze taką
x→0
24 lis 10:54
24 lis 10:55
J:
| | sin2x | | 3x | | 2x | | 2 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2x | | sin3x | | 3x | | 3 | |
24 lis 10:55
Frost: x→0
nie wiem jak przekształcić
24 lis 11:07
24 lis 11:10
Frost: Ehh zapominam o stosowaniu tego twierdzenia
24 lis 11:12
Frost: Obliczyć granice prawostronne i lewostronne
24 lis 11:25
J:
f(a) = 1
24 lis 11:27
Frost: a granice lewostronne i prawostronne jak obliczyć w tym przypadku?
24 lis 11:31
J:
x → a , to : 2x−a → 1
24 lis 11:34
Frost: Właśnie w odpowiedziach jest inaczej w zależności od tego czy x→a− czy x→a+
24 lis 11:38
J:
niemożliwe, przecież ta funkcja jest ciągła funkcja
24 lis 11:39
J:
czyli granica lewostronna równa się prawostronnej
24 lis 11:40
Frost: lewostronna 0 prawostronna +∞
tak mam w odp
24 lis 12:18
J:
24 lis 12:27
J:
obojetnie z której strony idziesz, lim = 1
24 lis 12:28
Frost: No to nie wiem
24 lis 15:09