Wyznacz dziedzinę funkcji, ekstrema lokalne oraz przedziały monotoniczności
Ewa: Witam, mam problem z dwoma przykładami:
| | −x2 | |
e jest podstawą , |
| jest potęgą |
| | 2 | |
b) f(a)=ln(1+a
2)
24 lis 08:53
Janek191:
a) f(x) = e−0,5x2
Df = ℛ
24 lis 08:58
Janek191:

f '(x) = e
−0,5 x2*( −0,5 x
2) ' = −x*e
−0,5 x2 ⇔ 0 ⇔ x = 0
Dla x < 0 jest f '(x) > 0, a dla x > 0 f '(x) < 0
zatem funkcja f osiąga maksimum w punkcie x = 0
f rośnie w ( −
∞ , 0), bo f '(x) > 0
f maleje w ( 0 ; +
∞), bo f '(x) < 0
24 lis 09:02
Ewa: ok. Nawet rozumiem
24 lis 09:07
Janek191:

f(x) = ln ( 1 + x
2)
Df = ℛ
| | 1 | | 1 | | 2x | |
f '(x) = |
| *( 1 + x2) ' = 2 x* |
| = |
| = 0 ⇔ x = 0 |
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
Dla x < 0 jest f '(x) < 0 , a dla x > 0 jest f '(x) > 0 ; 1 + x
2 > x dla x∊ℛ
więc f osiąga w zerze minimum .
Funkcja f maleje w ( −
∞; 0) , a rośnie w ( 0; +
∞).
Patrz też na wykres
24 lis 09:08
Janek191:
Tam miało być: 1 + x
2 > 0 dla x ∊ℛ
24 lis 09:10
Ewa: dziękuję bardzo
24 lis 09:13