Liczba rozwiązań - Matematyka dyksretna
Centrum: Cześć,
Parę dni temu pytałem o liczbę rozwiązań pewnego równania z założeniami gdy np x>2 lub
10>=x>=0, lecz po paru następnych krokach dochodze do wniosku, ze jest to za malo, nie ma za
bardzo gdzie tego poszukac, wiec licze, że będziecie tacy uprzejmi i wyjaśnicie mi pare rzeczy
...
A mianowicie
Załóżmy, że liczby a,b,c,d sa liczbami całkowitymi nieujemnymi. 10>=a>=3 , 8>=b>=4 ,
9>=c>=2 , 12>=d>=1 . a+b+c+d=32
Jakby sie rozwiazanie zmienilo gdyby byly podane liczby całkowite
10>=a>=−4 , 8>=b>=−3 , 9>=c>=−2 , 12>=d>=−1 .
a+b+c+d=32
Z góry dziekuje za wyjasnienie
24 lis 00:02
Centrum: +
Podepne takie zadanko.
Oblicz granice:
sin√n+1−sin√n
24 lis 00:04
Janek191:
Może tak :
an = sin √n +1 − sin √n = 2 sin0,5(√n+1 − √n)*cos 0,5(√n+1 + √n)
− 1 ≤ cos 0,5(√n+1 + √n) ≤ 1
a √n+1 − √n → 0, gdy n →∞
więc
lim an = 0
n→∞
24 lis 09:33
PW: Uwaga do pierwszego pytania:
− Nie bardzo wiadomo o co pytasz. Mamy prowadzić jakieś porównania rozwiązań? Uważasz że
poprzednie rozwiązanie było niedobre?
24 lis 11:05
Centrum: Nie nie, poprzednie było dobre

, ale co w takim skrajnym przypadku gdy 36=>a,b,c,d=>0
a+b+c+d=36
A tym Twoim sposobem
a=36−x, b=36−y, c=36−z, d=36−t, przy czym x,y,z,t∊{0, 1, 2,..., 36} i 36−x+36−y+36−z+36−t = 36
czyli x + y + z + t = 108, x,y,z,t∊{0, 1, 2,..., 36}
moje pytanie brzmi do jakiego momentu mozna ta "sztuczke" z podstawianiem innych zminnych
stosowac, aby nie zmienic wyniku zadania
24 lis 20:02
Centrum: Ahhh no tak wzorek trygonometyczny, a ja sie głowie z różnica kwadratów i wyciaganiem n przed
pierwisatek ^^
24 lis 20:07