Granica ciągów
borys92: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
załóżmy, że liman =0
n−>niesk.
Udowodnić, że istnieje N1 takie że jeśli n>N1 to an>0
23 lis 23:01
Godzio: | | 1 | |
Fałszywe. Niech an = − |
| wtedy an → 0, a nie istnieje N1 takie, że an > 0 |
| | n | |
23 lis 23:02
borys92: Dziękuje

a jak będzie w przykładzie
udowodnić że istnieje N
2 takie że jeśli n>N
2 to a
n>a/2
23 lis 23:05
Godzio:
A co to jest 'a'
23 lis 23:06
borys92: liman=a
n−>niesk.
23 lis 23:07
Godzio:
Znak 'a'? Ujemny, dodatni? Wiadomo coś?
23 lis 23:09
borys92: prawdopodobnie dodatni
23 lis 23:09
Godzio:
a
n → a tzn. Dla dowolnego ε > 0 od pewnego miejsca N mamy dla n > N
|a
n − a| < ε ⇒ a − ε < a
n < a + ε
| | a | | a | | 3 | |
Przyjmijmy ε = |
| wówczas |
| < an < |
| a |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
23 lis 23:11
Godzio:
Może doprecyzuję, dla każdego ε > 0 istnieje miejsce N
| | a | |
U nas: dla ε = |
| istnieje miejsce N1 takie że ... |
| | 2 | |
23 lis 23:14
borys92: A przykład
Udowodnić, że istnieje N3 takie że jeśli n>N3 to an<2a
23 lis 23:51
Godzio: Pomyśl sam, cały czas to samo się robi ...
24 lis 00:49