przebieg zmienności funkcji
wiki999999: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)= (x
2−3x)/x
2−4
policzyłem dziedzine D∊R bez 2 i −2
ponadto policzyłem pochodną od funkcji i po przekształceniach otrzymałem 3x
2−8x+12 / (x
2−4)
2
i nie wiem co dalej pomocy
23 lis 22:41
Janek191:
| | ( 2 x − 3)*(x2 − 4) − ( x2 − 3 x)*2x | |
f '(x) = |
| = |
| | (x2 − 4)2 | |
| | 2 x3 − 8 x − 3 x2 + 12 − 2 x3 +6 x2 | |
= |
| = |
| | (x2 − 4)2 | |
| | 3 x2 − 8 x + 12 | |
= |
| |
| | (x2 − 4)2 | |
f '(0) = 0 ⇔ 3 x
2 − 8 x + 12 = 0
Δ = 64 −4*3*12 < 0
więc 3 x
2 − 8 x + 12 > 0 dla x ≠ − 2 i x ≠ 2
Funkcja f rośnie w : ( −
∞ ; − 2), ( − 2, 2),( 2; +
∞)
lim f(x) = 1
x→
∞
oraz
lim f(x) = 1
x → −
∞
Asymptota pozioma: y = 1
Asymptoty pionowe: x = − 2 i x = 2
23 lis 22:51
wiki999999: dziękuje


kurcze zapomniałem zeby f'(X) przyrownac do zera....juz nie mysle dzisiaj−,−
dziekuje jeszcze raz
23 lis 22:56
5-latek: Brakuje określenia czy ta funkcja jest parzysta czy nieparzysta .
Także czy funkcja jest okresowa
23 lis 22:59
Janek191:
Tam powinno być:
f '(x) = 0 ⇔ 3 x
2 − 8 x + 12 = 0
Granice jednostronne w − 2 i w 2 umiesz policzyć ?
23 lis 23:00
wiki999999: w sensie dla −2 i 2 z prawej i z lewej strony ? chyba umiem xD
23 lis 23:04
Janek191:
Tak. To policz
lim f(x)
x→ 2+
23 lis 23:06
wiki999999: no wychodzi dla 2 z prawej −∞ a dla 2 z lewej∞ tak ?
23 lis 23:14
wiki999999: czyli istnieje asymptota pionowa
23 lis 23:15
Janek191:
Tak.
23 lis 23:21