limes ciagi
niecwiec: lim (n→∞) (5+(−1)n)n
23 lis 21:44
sushi_gg6397228:
to policz kilka poczatkowych wyrazów
n=1
n=2
n=3
n=4
n=5
n=6
coś widać
23 lis 21:51
niecwiec: tak widze że dąży do nieskończoności, tylko chyba powinienem to jakoś rozpisać,ale nie wiem
jak, żeby zadanie mi uznano
23 lis 22:05
niecwiec: można takie coś wymnożyć przez sprzężenie ?
23 lis 22:06
sushi_gg6397228:
to pisze ze nawias przyjmuje dwie wartosci "4" lub "6" i granica wynosi ...
jakie sprzężenie
23 lis 22:10
niecwiec: | | (a−b)(a+b) | |
sprzeżenie czyli chodzi mi o np. (a−b)= |
| |
| | (a+b) | |
dobra napisze tak jak napisałeś/aś żeby już nie kombinować, wielkie dzięki
23 lis 22:25
sushi_gg6397228:
| | 0 | |
sprzezenie stosuje sie m.ib. jak masz |
| i granica dąży do liczby, lub przy różnicy |
| | 0 | |
pierwiastków
tutaj jest czysta sytuacja
23 lis 22:29