styczne
Hedonista: Napisz równania stycznych do okręgu przechodzących przez P=(0,2)
Okrąg ma parametry S(3,4) r=5
Może ktoś rozwiązać?
23 lis 21:42
Tadeusz:

i sam sobie odpowiedz
23 lis 21:49
Hedonista: ups mój błąd punkt P(0,−2)
sorki, tak to ma wyglądać czyli punkt jest poza okręgiem.
23 lis 21:54
Tadeusz:
równanie pęku prostych przez P=(0,−2)
y=ax−2
Ma mieć jeden punkt wspólny z okręgiem (x−3)2+(y−4)2=25
i licz
23 lis 22:02
Hedonista: Jakieś wskazówki co z czym?
23 lis 22:09
Janek191:
Do równania okręgu wstaw a x − 2 za y.
23 lis 22:20