liczby zespolone
madzik: Czy ktoś potrafiłby mi wytłumaczyć geometryczny sens tych odwzorowań liczb zespolonych?
_
z |→iz
z |→z2
z |→az +b a,b∊C
23 lis 21:32
madzik: up
24 lis 10:25
PW: Jeżeli zobaczymy z na płaszczyźnie zespolonej jako (x, y), to liczba iz̅ jest równa
i(x−iy) = ix − i2y = ix + y = y + ix,
czyli na płaszczyźnie jest to punkt
(y, x),
mamy więc do czynienia x przekształceniem, które punktowi (x, y) przyporządkowuje punkt (y, x).
Zapominamy o liczbach zespolonych i rysujemy na płaszczyźnie z układem współrzędnych dowolny
punkt (x, y) oraz jego obraz (y, x).
Przekształcenie
(x, y) |→ (y, x)
zamieniające współrzędne znamy − jest to symetria o osi y = x (w szkole średniej używaliśmy
takiego przekształcenia np. do rysowania wykresu funkcji odwrotnej).
Przykład: Jeżeli
z = 2 + 5i = (2, 5),
to po przekształceniu otrzymamy
i(2 − 5i) = 2i − 5i2 = 2i + 5 = (5, 2).
24 lis 10:49