takie oto zadanko
piniondze: Funkcja f: R → R spełnia dla każdego x ∊ R warunki:
1) f (x+y) = f(x) + f (y), 2) f(1) = 1.
Wyznacz f (132)
23 lis 21:25
zombi:
Czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(1) = f( |
| ) + f( |
| ) ⇔ f( |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = f( |
| ) + f( |
| ) ⇔ f( |
| ) = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
itd. itd.
23 lis 21:32
piniondze: czyli f(116) = f(132) + f(132) ⇔ f(132) = 132 ?
23 lis 21:44
piniondze: to na pewno tak? bo np 14 i 34 tez nam da jedynke...
23 lis 21:46
Saizou :
a gdzie masz w treści, że f jest funkcją "na"?
23 lis 21:48
piniondze: jaką funkcją? ;;
23 lis 21:50
piniondze: pierwszy raz widze na oczy tego typu zadanie wgl
23 lis 21:55