Mnożenie przez sprzężenie ?Granice ciągu.
tisz232: lim x −> 0 (√x+2 − √2)/x
Mieliśmy obliczyć to mnożąc przez sprzężenie, ale nie mogę poradzić sobie z wymnożeniem tych
pierwiastków np. √x + 2 * √2 . Będe wdzięczny jeśli ktoś będzie w stanie mi to
rozpisać/wytłumaczyć.
23 lis 21:10
sushi_gg6397228:
√x+2 + √2
w liczniku masz (a−b)(a+b)=== a to jest jakiś wzorek skróconego mnożenia
23 lis 21:22
tisz232: boże, jestem idiotą, dzięki sushi,. swoja drogą granica będzie 0 ?
23 lis 21:40
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
23 lis 21:45
tisz232: Wersja numer 1(chyba żle robię te sprzężenie) :
(√x+2 − √2)/x * (√x+2 + √2)/x = ((√x+2)2 − (√2)2)/x2 =( x+2−2)/x2 = 1/x
czyli dązy do zera.
Wersja numer 2 (tu bez tego sprzężenia, wyciągnełem x przed pierw.) :
(√x+2 − √2)/x = (x √1/x +2/x2 − √2)/x = (x √1/x +2/x2)/x − (√2)/x
(rozdzieliłem pierw. z 2 żeby skrócić x)
= √1/x +2/x2 − (√2)/x
Wszystko dąży do zera, czyli granica = 0 ?
23 lis 22:04
sushi_gg6397228:
np
czy według Ciebie 5= 5*2
czy
23 lis 22:13
tisz232: 5 = (5*2)/2 , domyślam się że oba obliczenia błędne
23 lis 22:20
sushi_gg6397228:
to mnozysz to przez licznik i mianownik , tak jak u mnie "2"
tylko nie wymnazaj potem mianownika
zapisz obliczenia
23 lis 22:27
23 lis 22:52