ło borze
piniondze: funkcja liniowa f spełnia warunki:
f(f(f(0))) =1 i f(f(f(1))) = 3
wyznacz f(f(f(1002)))
23 lis 20:42
Eta:
....= 2015
23 lis 20:52
piniondze: ale jaaaak?
doszedlem do czegos w rodzaju:
I:
f =ax + b
f(0) = b
f(b) = ab + b
f(ab+b) = a2b + ab + b = 1
II:
f(1) = a + b
f(f(1)) = a2 + ab + b
f(f(f(1))) = a3 + a2b + ab + b
skoro: a2b + ab + b = 1, zatem:
a3+1 = 3, więc:
a = 3√2
i dalej nie wiem.
23 lis 20:56
piniondze: i nawet nie wiem czy do tego momentu jest dobrze.
23 lis 20:57
Eta:
a
3=2 i a
2b+ab+b=1
f(f(f(1002)))= 1002a
3+a
2b+ab+b= 1002*2+1=
2005
w poście
20:52 wkradł mi się chochlik ( sorry
23 lis 21:03
piniondze: git
23 lis 21:17
Eta:
23 lis 21:21