Trygonometria
Tahoe12: Rozwiąż równanie / nierówność:
1. sin5x − sinx = 0
2. sin4 x > cos4 x dla x ∊ R
23 lis 20:28
andy: =2sin((5x+x):2)cos((5x−x):2)=0
sin6x=0=sin(Π/2+kΠ) lub
cos4x=0=coskΠ k€C
23 lis 22:34
Eta:
1/ sin(5x)=sin(x)
5x=x+2kπ lub 5x= π− x+2kπ
x=..... lub x=.....
23 lis 22:38
andy: (sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x)>0
sin2x−(1−sin2x)>0
2sin2x−1>0 /:2
sin2x−1/2>0
sin2x>1/2 /√
sinx>√2/2=sin(Π/4+kΠ)
23 lis 22:50
andy: sin3x=0
cos2x=0 nie podzielone przez 2😀
23 lis 23:42
andy: Zamieniłem miejsca zerowe sin z cos 😀pòźno
23 lis 23:49
andy: x=kπ/3 lub x=π/4+kπ/4
24 lis 10:00