Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest
dwa razy większe od pola podstawy.
Oblicz kosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
oraz kosinus kąta między ścianami.
| 1 | ||
Pb=4* | *a*h | |
| 2 |
| 1 | ||
4* | *a*h=a2⇔ | |
| 2 |
| |OE| | 12a | 1 | ||||
cosα= | = | = | ||||
| h | a | 2 |
| 1 | ||
k2=a2+( | a)2 | |
| 2 |
| 5 | ||
k2= | a2 | |
| 4 |
| a√5 | ||
k= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
PΔBCS= | a*a= | a2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
PΔBCS= | *k*e⇔ | |
| 2 |
| 1 | a√5 | 1 | |||
* | *e= | a2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 2√5a | ||
e= | ||
| 5 |
| 4a2 | 4 | |||
a2= | *(1−cosβ)⇔1= | *(1−cosβ) | ||
| 5 | 5 |
| 1 | ||
cosβ=− | ||
| 4 |