oblicz pochodną
Arturekus: Prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku gdyż gdzieś robię błąd i nie mogę dojść do tego gdzie
23 lis 19:56
Saizou :
| 3x+2 | | (5x−1)'•(3x+2)−(5x−1)•(3x+2)' | |
| • |
| = |
| 5x−1 | | (3x+2)2 | |
| 3x+2 | | 5(3x+2)−3(5x−1) | |
| • |
| = |
| 5x−1 | | (3x+2)2 | |
| 15x+10−15x+3 | | 13 | |
| = |
| |
| (5x−1)(3x+2) | | (5x−1)(3x+2) | |
23 lis 19:59
Arturekus: wielkie dzięki więc robiłem dobrze tylko poprostu nie skróciłem 3x+2 z 2
23 lis 20:04
Arturekus: jeśli można to jeszcze
(ln3√sinx)'
23 lis 20:07
Saizou :
analogicznie, skorzystaj 2 razy z pochodnej funkcji złożonej
23 lis 20:08
Arturekus: | | cosx | |
zrobiłem tak i wyszło mi |
| |
| | 3√sinx33√sinx | |
| | (sinx)−23cosx | |
a powinno wyjść |
| |
| | 33√sinx | |
23 lis 20:16
Saizou :
f(x)=ln
3√sinx=ln(sinx)
1/3
| | 1 | |
f'(x)= |
| •(3√sinx)'= |
| | 3√sinx | |
| 1 | | 1 | |
| • |
| (sinx)−2/3•cosx |
| 3√sinx | | 3 | |
23 lis 20:38
Arturekus: | | 1 | |
(3√sinx)'= |
| tak? |
| | 3√sinx2 | |
23 lis 20:48
Saizou : pierwiastek 3−stopnia w mianowniku
23 lis 20:51
Arturekus: zapomniałem ale oprócz tego wszystko w porządku?
23 lis 20:51
Saizou :
nie

jakie tutaj funkcje składasz ?
pierwiastek 3 stopnia oraz sinx , zatem
(
3√sinx)'=(sin
1/3x)'=pochodna funkcji zewnętrznej (czyli
t1/3)•pochodna funkcji
| | 1 | |
wewnętrznej(czyli sinx) = |
| sin1/3−1•cosx= |
| | 3 | |
23 lis 20:57
Arturekus: kompletnie nie pomyślałem aby policzyć to z wzoru (xn)' = nxn−1
23 lis 21:11