Wykaż że
Wojtek: Wykaż że p3 {2+√5}+3√2−√5 = 1
Proszę o wyjaśnienie
23 lis 18:59
Janek191:
3√2 +√5 + 3√2 −√5 = 1
Podnieść obustronnie do 3 potęgi.
23 lis 19:06
Wojtek: Podniesienie poszczególnych części lewej strony by mi pomogło ale z całości będzie bałagan,
czyż nie?
23 lis 19:14
Janek191:
To może tak:
3√2 +√5 = 1 − 3√2 − √5 i teraz do potęgi 3.
23 lis 19:17
Wojtek: Potęgowanie w żaden sposób nie usuwa pierwiastków wyszło mi że 1 = 3√2−√5+ten sam
pierwiastek do kwadratu
23 lis 19:25
ZKS:
(3√a + 3√b)3 = a + b + 33√ab(3√a + 3√b)
23 lis 19:40
Wojtek: Zastosowałem ten wzór i mi wyszedł minus pod pierwiastkiem w a*b
23 lis 19:53
ZKS:
Licz dalej.
23 lis 19:57
Wojtek: Ok, wszystko wyszło, dziękuję za pomoc
23 lis 21:22