Znajdź n
Paweł: Znajdź wszystkie liczby naturalne n, dla których (4n4)−(12n2)+1 jest liczbą pierwszą.
23 lis 18:32
olekturbo: (4n)4 czy 4n4
23 lis 18:34
Paweł: Tak jak jest napisane (4n4)
23 lis 18:37
olekturbo: No to nie rozumiem po co zastosowałeś nawias
23 lis 18:38
Paweł: Faktycznie było to nie potrzebne
23 lis 18:41
Mila:
Podpowiedź:
4n4−12n2+1=1*p, gdzie p jest liczba pierwszą
Spróbuj rozłożyć na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych.
4n4−12n2+1= (2n2+a*n+1)*(2n2+b*n+1) wyznacz a i b
Potem rozważ układ równań:
(2n2+a*n+1)=1 i (2n2+b*n+1)=p
23 lis 18:56
ZKS:
n = 2 ∧ p = 17
23 lis 18:56
ZKS:
23 lis 18:56
ZKS:
To ja dam taką podpowiedź
4n4 − 12n2 + 1 = 4n4 + 4n2 + 1 − 16n2.
23 lis 18:57
Paweł: ZKS rozłożenie w ten sposób samemu już próbowałem przed pytaniem ale nie wiem co z niego wynika
23 lis 19:09
ZKS:
Najpierw się powinno zapisywać do czego się samemu doszło i gdzie pojawia się problem.
Czego nie rozumiesz, którego momentu?
23 lis 19:12
Wojtek: Oj, to przepraszam za kłopot. Tak rozłożyłem bo nie miałem innego pomysłu na działanie ale nie
wiem jak to się ima do liczby pierwszej.
23 lis 19:16
ZKS:
Mila zapisała. Każdą liczbę pierwszą p, możemy zapisać jako iloczyn 1 oraz jej samej.
23 lis 19:19
Mila:
Napisz jakie masz iloczyny.
23 lis 19:21
Paweł: Umm iloczyny? Tj. F kwadratowej ani wielomianów jeszcze nie przerabiałem
23 lis 19:32
Mila:
Dobrze byłoby, abyś czytał to co napisałam . Wpis 18:56
To skorzystaj ze wskazówki ZKS
4n4 + 4n2 + 1 − 16n2=(2n2+1)2−(4n)2=
=(2n2+1−4n)*(2n2+1+4n)
(2n2−4n+1)*(2n2+4n+1)=1*p⇔
(2n2−4n+1)=1 i (2n2+4n+1)=p
2n2−4n=0⇔2n(n−2)=0
n=0 wtedy p=1, 1 nie jest liczba pierwszą
lub
n=2
2*22+4*2+1=p
p=17
====
23 lis 19:42
Paweł: Aha, problem polegał na tym, że nie dokońca zrozumiałem co miało być tymi a i b ale teraz już
się wyjaśniło, dziękuję za pomoc.
23 lis 20:11
Mila:
23 lis 20:20