matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Janusz:
Mógłbym mi ktoś powiedzieć jak rozpisać pochodną funkcji:
1
5
x
5
wiem, że 2x
4
, zapisuję się 2*4x
3
= 8x
3
ale nie pamiętam ułamków.
23 lis 18:26
Mila:
[a*f(x)]'=a*f'(x)
1
*5*x
4
=x
4
5
23 lis 18:30
Janek191:
( x
5
) ' = 5 x
4
1
1
5
[
x
5
] ' =
*5 x
4
=
x
4
3
3
3
23 lis 18:32