matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania i nierówności trygonometryczne
Przemek:
Rozwiąż równania i nierówności trygonometryczne
π
b) tg(x+
) =
√
3
6
c)2sinx − cos
2
x + 2 = 0
√
2
d) cosx ≥ −
dla x ∊ <0;2π>
2
1
√
3
e) sin
x <
2
2
f) sin
2
x ≤ 1+ cosx dla x∊(0;2π)
23 lis 17:55
Janek191:
Np. b)
π
π
tg ( x +
) = tg
6
3
π
π
x +
=
+ k*π
6
3
π
x =
+ k*π , gdzie k − dowolna liczba całkowita
6
23 lis 18:14
Janek191:
c) Podstaw cos
2
x = 1 − sin
2
x
23 lis 18:15