Funkcja liniowa
Krzysiek: Funkcja liniowa f określona dla wszystkich liczb rzeczywistych spełnia warunek
f(2016) + f(1) = 2.
Oblicz wartość wyrażenia f(0) + f(1) + f(2) + . . . + f(2016) + f(2017).
23 lis 17:46
Krzysiek: Wynikiem jest 2018 ?
23 lis 17:53
Krzysiek:
23 lis 18:20
Eta:
f(x)=ax+b
to f(2016)+f(1)= 2016a+b+a+b = 2017a+2b =2
oraz dla każdego x zachodzi :
f(2017−x)+f(x)= a(2017−x)+b+ax+b=2017a−ax+ax+2b= 2017a+2b=2
to [f(2017)+f(0)] =[ f(2016)+f(1)]=....=[ f(1009)+f(1008)] =2
zatem grupując wyrazy w podanej sumie:
pierwszy z ostatnim , drugi z przedostatnim itd... aż do środka
otrzymujemy
W= [f(0)+f(2017)] +[f(1)+f(2016) +.... +[f(1008)+f(1009)]= 2*1009= 2018
23 lis 18:25