wartosci parametru
elofałe: Oblicz dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji y=mx2−mx−m2+2, mx+1 mają dwa punkty
wspólne
23 lis 17:37
5-latek: Kiedy równanie kwadratowe ma dwa rozne rozwiązania ?
23 lis 17:40
Janek191:
A gdzie druga funkcja ?
23 lis 17:42
elofałe: kiedy Δ>0 i x
1x
2<0
23 lis 17:43
elofałe: mx+1
23 lis 17:43
5-latek: Ten drugi warunek tutaj nie jest konieczny
No to teraz przyrownaj te dwie funkcje do siebie
Potem przyrownaj do zera
23 lis 17:45
elofałe: tam jest y=mx+1
23 lis 17:46
5-latek: nie może by mx=1 bo to funkcja
Powinno być y=mx+1 i tak pewnie jest
23 lis 17:47
elofałe: dokladnie tak. moglbys pokazac jak to ma wygladac?
23 lis 17:51
Masełko: Liczysz delte, masz równanie wielomianowe ze zmienną m 3 stopnia, robisz z tego nierówność
f(m)>0 i ją rozwiązujesz
23 lis 17:55
5-latek: Zauwaz z e wykresem jednej funkcji będzie parabola a drugiej linia prosta Wiec masz znaleźć
taki parametr m dla którego linia prosta będzie przecinala parabole w dwóch punktach .
Zgadza się ?
należy wiec te funkcje przyrownac do siebie
czyli
mx2−mx−m2+2=mx+1
mx2−mx−mx−m2+2−1=0
mx2−2mx−m2+1=0
licz teraz delte i delta >0
23 lis 17:57
Masełko: wybacz nie doczytalem zdania, nie zważaj na moja wypowiedz
23 lis 17:57
elofałe: 4m
3+4m
2−4m>0

jak to rozlozyc
23 lis 18:02
5-latek: 
delta policzona zle
licz jeszcze raz
23 lis 18:07
5-latek: czekaj chyba ja się pomyliłem
23 lis 18:09
5-latek: mnie wychodzi
Δ=4m3+4m2+4m
23 lis 18:14
elofałe: no dobra ale co pozniej?
23 lis 18:25
5-latek: Jeszcze porosze
Mile 
żeby sprawdzila ta delte
23 lis 18:36
5-latek: Ogolnie to należy obie strony nirwonosci podzielić przez 4
potem wyciagnac m przed nawias i w nawiasie dostanies zrównanie kwadratowe do rozwiązania
wyznaczasz miejsca zerowe i wężyk
23 lis 18:38
Mila:
Δ>0, m≠0
23 lis 18:57
Tadeusz:
a może bez Δ
23 lis 19:01
Mila:
y=mx
2−mx−m
2+2 i y=mx+1
1) m=0
mamy wtedy:
y=2 i y=1 dwie proste równoległe
2) m≠0
mx
2−mx−m
2+2=mx+1
mx
2−2mx−m
2+1=0 /:m
| | 1 | | 4 | |
Δ=4−4*( |
| −m)=4− |
| +4m>0 |
| | m | | m | |
dokończ i sprawdź w odpowiedzi.
23 lis 19:12
5-latek: dzięki za odpowiedz
23 lis 23:31
elofałe: i wychodzi 4m3+4m2−4m>0
24 lis 14:10
5-latek: dzielimy przez 4
m3+m2−m>0
m(m2+m−1)>0
dalej rozwiązuj ta nierownosc wielomianowa
24 lis 16:27