matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
jojo:
Oblicz:
x
lim
√
1+2x
−1
x−>0
23 lis 15:49
J:
pomnóż przez sprzężenie .. x się skróci
23 lis 15:50
Janek191:
x
x*(
√
1 + 2 x
+ 1)
f(x) =
=
=
1 + 2 x − 1
√
1 + 2 x
+ 1
2 x
√
1 + 2 x
+ 1
=
2
więc
√
1 +2*0
+ 1
2
lim f(x) =
=
= 1
2
2
x→0
23 lis 15:56
jojo:
dzieki
23 lis 16:06