matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja
Radzio:
Niech f(a) oznacza sumę kwadratów pierwiastków równania: x
2
− (a−2)x + 5 = 0 Zapisz wzór funkcji f i wyznacz jej najmniejszą wartość. Proszę o pomoc
23 lis 15:32
J:
f(a) = x
1
2
+ x
2
2
= (x
1
+ x
2
)
2
− 2*x
1
*x
2
... i wzory Viete'a
23 lis 15:34