funkcja kw
elofałe: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax2+bx+c o której wiadomo, że suma współczynników
jest równa 12, f (− 3) = f(2) i funkcja ma jedno miejsce zerowe. Trzeba wyznaczyc wspolczynniki
a, b, c
23 lis 15:01
J:
no to lecisz:
a + b + c = 12
f(−3) = f(2)
Δ = 0
trzy równania i trzy niewiadome
23 lis 15:11
kenko: a+b+c=12
9a−3b+c=4a+2b+c
b2−4ac=0
tak ma to wygladac? w ukladzie rownan?
23 lis 15:20
J:
tak
23 lis 15:21
J:
z drugiego: 5a − 5b = 0 ⇔ a = b .. i już łatwiej
23 lis 15:22
ICSP: | | f(−3) + f(2) | |
f(−3) = f(2) ⇒ f(x0) = |
| gdzie x0 jest miejscem zerowym. |
| | 2 | |
Dalej już prosto bo wiemy, że f(x) = a(x − x
0)
2 i wystarczy wykorzystac informacje : f(1) =
12.
23 lis 16:28
ICSP: | | −3 + 2 | |
x0 = |
| Oczywiście |
| | 2 | |
23 lis 16:29