Ciągi liczbowe.
Mufasa: Liczby: a, b, c są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego oraz pierwszym,
drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby, jeżeli 2a + b + c = 12.
Możecie mi to rozpisać?
23 lis 14:47
Janek191:
a, b = a*q , c = a*q
2 − c. geometryczny
a
1 = a a
2 = b = a*q a
4 = c = a*q
2
Mamy
a
4 − a
2 = 2 r = 2*( a
2 − a
1)
a q
2 − a*q = 2*( a*q − a)
a *q
2 − a*q − 2 a*q + 2 a = 0
1) a*q
2 − 3 a*q + 2 a = 0
oraz
2 a + b + c = 12, czyli 2 a + a*q + a*q
2 = 12
2) a*q
2 + a*q + 2 a − 12 = 0
Odejmujemy stronami 2) − 1)
4 a*q −12 = 0
a*q = 3
−−−−−−
Wstawiam do 1)
| | 9 | | 3 | |
a* |
| − 3 a* |
| + 2 a = 0 |
| | a2 | | a | |
9 − 9 a + 2 a
2 = 0
2 a
2 − 9 a + 9 = 0
Δ = 81 − 4*2*9 = 81 − 72 = 9
√Δ = 3
| | 9 − 3 | | 9 + 3 | |
a = |
| = 1,5 lub a = |
| = 3 |
| | 4 | | 4 | |
dlatego
q = 2 lub q = 1 − odpada, bo ciąg ma być rosnący
a = 1,5 q = 2
a = 1,5 b = 1,5*2 = 3 c = 3*2 = 6
==============================
spr. 2*1,5 + 3 + 6 = 12 ok.
23 lis 15:06
ZKS:
b2 = ac
b = a + r
c = a + 3r
2a + a + r + a + 3r = 12
4(a + r) = 12 ⇒ a + r = b = 3 ⇒ r = 3 − a
c = 9 − 2a
a(9 − 2a) = 9
2a2 − 9a + 9 = 0
Chyba dasz radę dalej sam.
23 lis 15:10
Tadeusz:
a b c
a a+r a+3r
(a+r)2=a(a+3r)
a2+2ar+r2=a2+3ar
r2=ar w warunkach zadania a=r
zatem ciąg arytmetyczny to
a 2a 4a
a dalej sobie policz wykorzystując 2a+b+c=12
23 lis 15:11
Mufasa: Dziękuje bardzo. Sam bym tego nie zrobił.
23 lis 15:45