zbior wszystkich wartosci parametru
elofałe: Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m tak, aby dziedziną funkcji
f(x) = log2(mx2 − (m−3)x+2) był zbiór liczb rzeczywistych. Podaj największą liczbę całkowitą
m0 należącą do tego zbioru.
Zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności liczby 10 m0
23 lis 14:44
Metis: W czym problem?
23 lis 14:45
J:
Warunek: mx2 − (m−3)x + 2 > 0 dla każdego x ∊ R
23 lis 14:45
23 lis 14:48
krzyś: Δ = m2 − 14m + 9
Δm = 160
√Δ = 4√10
ramiona paraboli skierowane są w górę, więc m "z prawej strony" będzie się ciągnąć do
nieskończoności, co koliduje z wyznaczniem największej liczby całkowitej m należącej do tego
zbioru...
Gdzie jest błąd?
27 sty 11:09
chichi:
@krzyś Jeżeli mx2−(m−3)x+2>0 ma być spełnione dla każdego x∊R, to warunki:
1) m>0
2) Δ<0
27 sty 11:27
Jerzy:
11:09 , nic nie koliduje. Δ < 0 w pewnym przedziale i w tym przedziale wyznaczasz największą
liczbę całkowitą.
27 sty 11:32
Jerzy:

Δ < 0 w "zielonym przedziale" i tam szukasz maksymalnego m całkowitego
27 sty 11:35
krzyś: Dziękuję bardzo! wszystko jasne!
27 sty 11:47