kombinatoryka sprawdzian
karolinka: zadanie 1 Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach?
Zadanie 2 Na 4 różne posady zgłosiło się 20 kandydatów. Ile jest różnych możliwości obsadzenia
tych posad?
Zadanie 3 Na ile różnych sposobów można posadzić 7 osób na 10 krzesłach stojących w jednym
rzędzie?
Zadanie 4 Dziecko ma pokolorować trójkolorową chorągiewkę w podłużne pasy. Na ile sposobów może
to zrobić, mając do dyspozycji 7 kolorów?
Zadanie 5 Dwanaście osób przesłało sobie listownie życzenia świąteczne. Ile przesłano
listów, jeżeli każda z tych osób wysłała każdej osobie jeden list?
Mam jutro sprawdzian z kombinatoryki, nie wiem jak sobie poradzić z tymi zadaniami. Proszę o
rozwiązanie
13 gru 13:37
bett.: Zadanie 1.
9*9*8*7 = 4536
Zadanie 2.
20*19*18*17 = 116280
Zadanie 3.
10*9*8*7*6*5*4= 604800
Zadanie 4.
7*6*5= 210
Najlepiej jakby ktoś jeszcze to sprawdził, bo ja nie jestem pewna
15 gru 17:29
sucker: zad 5
12*11=132
22 wrz 16:26
WWW: | | | |
Hmmm a zad 5 to nie będzie czasami | |
| | |
1 paź 19:17
WWW: Bo kolejność osób, do których wysyłamy listy nie ma tu znaczenia, więc to wygląda bardziej na
kombinację, niż waricję.
1 paź 19:18
Karolina: zadanie 1 chyba będzie tak: 10*9*8*7=5040 bo na pierwszym miejscu może stać 10 cyfr, na drugim
9 na trzecim 8 a na czwartym 7, bo cyfry mają sie nie powtarzać.
10 lis 11:14
Saizou :
zad. 5
każda osoba mogła wysłać 11 listów (bo sama do siebie nie wyśle), a że tych osób jest 12 to
12*11=132 listy zostały wysłane
10 lis 11:18
Hajtowy: Karolina 0 nie może stać na 1 miejscu

Dlatego jest: 9*9*8*7 =
10 lis 11:20
Saizou :
[P[Karolina] na pierwszym miejscu nie może być zero, bo np. 0123 to nie jest liczba 4−cyfrowa
10 lis 11:21
fiołek: zadanie 5
11+10+9+8+7+6+5+4+3+2, ostatnia osoba tez nie moze wyslac sama sobie, takze ma to wygladac w
ten sposob, w tym zadaniu nie mnozymy tylko dodajemy : ))
27 paź 21:34