Funkcja
Mufasa: Funkcja f(x) = mx + m2 jest malejąca, a jej wykres przechodzi przez punkt (1, 2).
Wyznacz m oraz oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresem funkcji i osiami układu
współrzędnych.
Jak wyznaczyć m?
23 lis 14:21
J:
prosto:
2 = m + m2 i m < 0
23 lis 14:24
Janek191:
m < 0
A = (1, 2)
więc
f(1) = 2 ⇔ m*1 + m2 = 2 ⇔ m2 + m − 2 = 0 ⇔ ( m +2)*(m − 1) = 0
m = − 2 lub m = 1 − odpada
m = − 2
=====
23 lis 14:25
Mufasa:

Dobra to teraz jak mam znaleźć ten trójkąt?
23 lis 14:43
J:
narusuj sobie tą prostą i odczytaj długość podstawy i wysokości
23 lis 14:47
Janek191:

f(x) = − 2 x + 4
Znajdź punkty przecięcia prostej o równaniu y = − 2x + 4 z osiami, a następnie
oblicz pole Δ prostokątnego .
23 lis 14:48
Mufasa:

No właśnie problem w tym, że nie wiem jak ta prosta będzie biec. Jak to wyznaczyć?
23 lis 14:50
Mufasa: Dobra, teraz już wiem.
23 lis 14:51
Tadeusz:

a jak chcesz "się zabawić" to wykorzystaj równanie prostej w postaci odcinkowej

Twoja prosta w postaci kierunkowej to y=−2x+4
| | x | | y | |
2x+y=4 ⇒ |
| + |
| =1 i wszystko jasne  |
| | 2 | | 4 | |
23 lis 14:54
Mufasa: Dzięki Tadek, ale wystarczyło policzyć jeden dodatkowy punkt i już wiem jak biegnie ta prosta.
Tak jak na twoim rysunku wyszedł mi trójkąt 4, 2, c (2√5). Policzyć jego pole to już dla mnie
nie problem.
Dziękuje.
23 lis 15:12
Tadeusz:
a tak między nami to:
−to
c nie jest Ci potrzebne ... choć
policzyłeś je źle
−postać odcinkowa równania prostej jest zapomniana dlatego chciałem ją "wtrącić"
23 lis 15:18
Mufasa: No to dla pewności. Skoro a = 4, b = 2, c = ? − trójkąt prostokątny. To:
a
2 + b
2 = c
2 −−−> 4
2 + 2
2 = c
2 −−−> c
2 = 16 + 4 = 20 −−> c =
√20 = 2{p5}
| | 1 | | 1 | |
No i teraz można liczyć |
| a(c)*h lub |
| a(a)*h(b) |
| | 2 | | 2 | |
Policzyłem drugim sposobem, pole trójkąta wynosi 4. Jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu.
23 lis 15:27
J:
| | 1 | |
ale kombinujesz ... P = |
| 2*4 ( patrz na rysunek) |
| | 2 | |
23 lis 15:29