Oblicz. Dwumian Newtona.
Chomikova: Znaleźć liczby naturalne spełniające warunek:
Rozpisuję to tak, wedle wzoru:
| n! | | n! | |
| = |
| |
| 22!−(n−22)! | | 33!−(n−33)! | |
I cóż dalej...? Wymnożyć na krzyż?
n!(33!−(n−33)!) = n!(22!−(n−22)!)
33!−(n−33)! = 22!−(n−22)!
23 lis 13:53
J:
złe wzory
23 lis 13:54
Chomikova: Jak to złe? To jakie w takim wypadku?
23 lis 14:03
23 lis 14:05
Chomikova: n!(33!(n−33)! = n!(22!(n−22)!)
33!(n−33)! = 22!(n−22)!
nie mam pojęcia co ja robię...
23 lis 14:10
Janek191:
| n ! | | n ! | |
| = |
| |
| 22 !*(n − 22) ! | | 33 !*( n − 33) ! | |
więc
22 !*( n − 22) ! = 33 !*( n − 33) !
n = 55
=====
23 lis 14:36