Rozwiąż równanie (funkcje logarytmiczne)
Jola: Rozwiąż równanie: log 2/3x − log3 9x + 14 = 0
Z góry dziękuję za pomoc
23 lis 13:25
Tadeusz:
...zapisz to porządnie
23 lis 13:27
Jola: To jest zapisane tak jak w podręczniku, pierwsze to log o podstawie 10 z 2/3 x
23 lis 13:30
Tadeusz:
rozumiem, że 2x/3 a nie 2/3x
23 lis 13:33
Jola: W podręczniku zapisane jest 2/3x ale przecież to to samo co 2x/3.
23 lis 13:36
J:
| 2 | | 2x | |
| = |
| tylko dla x = 1 lub x = −1 |
| 3x | | 3 | |
23 lis 13:38
Tadeusz:
założenie x>0
log
3(2x)−log
39+log
3x+14=0
log
3(2x
2)=12
itd
23 lis 13:39
Tadeusz:
| | 2 | |
ale skoro tak jest w podręczniku to pewnie jednak jest to |
| |
| | 3x | |
23 lis 13:41
J:
oj .. tym razem chyba nie tak
23 lis 13:42
Jola: Dzięki
23 lis 13:47
Tadeusz:
ooooczywiście, że źle
23 lis 13:50
Tadeusz:
Jola ... moje "rozwiązanie" jest błędne ... potwierdź ostatecznie treść bo nie chce mi się
zgadywać
23 lis 13:59
Jola: Zauważyłam

, treść jest dokładnie taka jak napisałam na początku. Tam jest log o podstawie 10
z 2/3x.
Może w poleceniu jest błąd i to 2/3 powinno być w podstawie logarytmu.
23 lis 14:02
Tadeusz:
| | 2 | |
i napisane jest 2/3x czy |
| x |
| | 3 | |
23 lis 14:07
Jola: 23 x
23 lis 14:09
Tadeusz:
to Ty nie widzisz różnicy

?
23 lis 14:16
Jola: dla mnie to pierwsze to jest 2/3 razy x, wiec to samo, ale teraz sobie myślę, że faktycznie
można było odczytaćjako 2 przez 3x. Przepraszam, ale dopiero się uczę tego forum
i nie wiedziałam wcześniej jak napisać ułamek zwykły.
23 lis 14:29