Funkcja liniowa
Mufasa: Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A(1, −4) i B(2, −1).
Sprawdź czy punkt C(3, 3) także należy do wykresu tej funkcji.
Narysowałem sobie dokładny wykres i z niego wynika, że punkt C prawdopodobnie należy
do wykresu tej funkcji, ponieważ można poprowadzić przez niego prostą z pozostałych punktów.
Mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak to udowodnić liczbami a nie rysunkiem.
23 lis 12:33
J:
najpierw trzeba napisać równanie prostej AB
23 lis 12:52
wredny: Ustal wzór prostej przechodzącej przez punkty A oraz B i sprawdź czy C należy do tej prostej.
23 lis 12:53
Tadeusz:
to równanie prostej
niezbędne nie jest ... wystarczy współczynnik kierunkowy
23 lis 13:29
Tadeusz:
| | −1−(−4) | |
− dla prostej przez punkty A i B a= |
| =3 |
| | 2−1 | |
| | −1−3 | |
− dla prostej przez punkty C i B a1= |
| =4 |
| | 2−3 | |
i wszystko jasne
23 lis 13:32
J:
może mnie zaćmiło ... możesz jaśniej ?
23 lis 13:33
J:
nie było postu
23 lis 13:34
Mufasa: y = ax + b więc
| ⎧ | −4 = 1a + b | |
| ⎩ | −1 = 2a + b |
|
a = −b − 4
2(−b − 4) +b = −1 −−−> −2b − 8 + b = −1 −−−> −b = −1 + 8 −−−> −b = 7 −−−> b =
−7
a = −(−7) − 4 = 7 − 4 = 3
−4 = 1*3 + (−7) −−−> −4 = 3 − 7 = −4
−1 = 2*3 + (−7) −−−> −1 = 6 − 7 = −1
C(3, 3)
3 = 3*3 + (−7) −−−> 3 = 9 − 7 −−−> 3 = 2 <−−− sprzeczność
Czyli punkt C nie należy do wykresu tej funkcji. Tak?
23 lis 13:38
J:
tak ... ale prościej sposobem Tadeusza
23 lis 13:39
Mufasa: Tadek, napisz mi na jakich wzorach się opierałeś licząc po swojemu. Bardzo proszę.
23 lis 13:45
Tadeusz:
wzór na współczynnik kierunkowy prostej jest ogólnie znany
23 lis 13:52
J:
| | yb − ya | |
A(xa,ya) B(xb,yb) .. to wspólczynnik kierunkowy prostej AB: a = |
| |
| | xb − xa | |
23 lis 13:53
Tadeusz:
"porozpieprzali" IM teraz ten materiał po funkcji liniowej i geometrii analitycznej
a wzoru na pęk prostych przez punkt i wzoru na współczynnik kierunkowy nie uświadczysz ni
tu ni tam

(jeśli nie potrafisz szukać

)
23 lis 13:57
Mufasa: Jeszcze tylko zapytam. Z tego co policzył Tadek wynika jasno, że punkt C nie należy bo ...=3
i ...= 4. Więc jak by ...= 3 i ...= 3 to wtedy by jasno wynikało, że należy. Dobrze rozumiem?
23 lis 14:09
Tadeusz:
OCZYWIŚCIE
23 lis 14:11
J:
gdyby naleażał, to proste AB i CB miałyby ten sam współczynnik kierunkowy
23 lis 14:13
5-latek: Można tez sprawdzić licząc wyznacznik
|x1 y1 1 |
|x2 y2 1|
x3 y3 1|
Jeśli jest rowny 0 to punkty leza na jednej prostej . jeśli jest różny od zera to nie leza na
jednej prostej
23 lis 16:37