Ekstrema lokalne oraz monotoniczność funkcji.
Arek9595: Oblicz ekstrema lokalne funkcji oraz zbadaj monotoniczność: f(x)= x/x
2+4. Pomoże ktoś?
23 lis 11:54
J:
tak ... zacznij od pochodnej
23 lis 12:01
Arek9595: pochodna wyliczona, f'(x)= −x2+4/(x2+4)2 lub 4−x2/(x2+4)2. Z postaci pochodnej tej
pierwszej gdy przyrównałem do 0, −x2+4/(x2+4)2>0 wyszło mi że −1>0, uniemożliwiło mi to
wyliczenia miejsc zerowych funkcji a co za tym idzie przejść do następnego etapu, rozwiązałem
ten przykłąd z drugiej postaci 4−x2/(x2+4)2>0 wszystko fajnie wyszło, maksimum lokalne=
−1/5 a minimum lokalne =1/5. I teraz mam pytanie dlaczego z tej pierwszej którą podałem
wyszedł mi taki dziwny zapis po przyrównaniu do zera (−1>0) i czy obliczyłem dobrze ekstrema
lokalne?
23 lis 12:12
J:
do bani ..
| | −x2 + 4 | |
f'(x) = |
| ... kiedy pochodna się zeruje ? |
| | (x2 + 4)2 | |
23 lis 12:14
Arek9595: Pochodna się zeruje czyli, kiedy wykres przecina się z osią x tak?
23 lis 12:18
J:
− x2 + 4 = 0 ⇔ ?
23 lis 12:19
Arek9595: ⇔ x=2
23 lis 12:22
J:
tylko ?
23 lis 12:24
Arek9595: ⇔ x=2 i x=−2,
23 lis 12:25
J:
x = −2 lub x = 2
teraz kluczowe pytanie, czy w tych punktach pocodna zmienia znak ?
23 lis 12:27
Arek9595: co w związku z tym, prosiłbym o nakierowanie na właściwy tor.
23 lis 12:28
J:
znak pochodnej zależy tylko od znaku licznika, bo mianownik jest zawsze dodatni
porafisz naszkicować wykres licznika pochodnej, czyli funkcję; y = −x2 + 4 ?
23 lis 12:30
Arek9595: chodzi o to, że f(x) jest rosnąca ⇔ gdy f'(x) jest >0
23 lis 12:30
Arek9595: ?
23 lis 12:30
Arek9595: Jest to funkcja kwadratowa, której wykresem jest parabola, wystarczy wyliczyć miejsca zerowe,
współczynnik kierunkowy jest ujemny także ramiona skierowane są do dołu
23 lis 12:32
Arek9595: Dalszą część zadania przypuszczam że potrafię wykonać, z wykresu odczytuję dla jakiego
przedziału funkcja jest dodatnia a dla jakiego ujemna, dla jakiego przyjmuje wartość 0.
Następnie na podstawie tych informacji jestem w stanie zapisać dla jakiego przedziału funkcja
jest rosnąca, malejąca czy odczytać maksimum lokalne i minimum lokalne.
23 lis 12:37
Arek9595: x=2 i x=−2 są to argumenty wyłączone z dziedziny funkcji? czyli Df= R/(−2 i 2)? ale dlaczeo
dziedzinę liczyłem dla licznika a nie dla mianownika?
23 lis 12:40
J:
dokładnie tak ... analizuj wykres licznika pochodnej: y = −x2 + 4
23 lis 12:40
J:
a dlaczego uważasz,że te punkty nie należą do dziedziny ?
23 lis 12:41
Arek9595: mój błąd, robiłem to zadanie schematem nawiązując do poprzedniego bez zrozumienia i
zastanowienia. Df=R, natomiast x=2 i x=−2 są to punkty przecięcia wykresu pochodnej z osią x.
Dobrze to interpretuję?
23 lis 12:47
Arek9595: Mianownik pochodnej będzie zawsze dodatni ponieważ x2 jest zawsze dodatni.
23 lis 12:49
J:
dokładnie ... licznika pochodnej
23 lis 12:50
Arek9595: Dziękuję bardzo za wyjaśnienie i pozdrawiam.
23 lis 13:09