Równania i wykresy
Mufasa: Na prostej o równaniu 2x − y − 5 = 0 znajdź punkt,
dla którego suma kwadratów jego odległości od osi układu współrzędnych jest najmniejsza.
#Nienawidzę funkcji i wykresów.
23 lis 11:49
J:
tutaj nie potrzeba wykresu..
d2 = f(x) = x2 + (2x−5)2 ... o znajdź minimalną wartość tej funkcji
23 lis 12:12
Mufasa: Mógłbyś mi przybliżyć z jakich danych utworzyłeś wzór tej funkcji i co mam dalej z nim zrobić?
Uprościłem to równanie i skojarzyło mi się z liczeniem delty.
Policzyłem, ale jest ona ujemna czyli klapa. Pewnie nawet nie ma z tym nic wspólnego xD
Na prawdę nie mam pomysłu co dalej.
23 lis 12:29
J:
teraz widzę,że źle przeczytałem treść zadania .. nie było wpisu
23 lis 12:33
J:
co nie zmienia faktu,że wzór pozostaje ten sam ,
to jest trójmian kwdratowy i obliczasz jego najmniejszą wartość
23 lis 12:35
Mufasa: Nawet nie wiedziałem, że Δ to trójmian kwadratowy xD W każdym razie policzyłem, wyszło mi −4.
Czy to jest ta najmniejsza wartość?
23 lis 12:39
Mufasa: Liczyłem ze wzoru Δ = b2 − 4ac
23 lis 12:40
J:
nie
23 lis 12:45
Mufasa: W takim razie:
x
2 + (2x−5)
2 = 5x
2 − 20x + 25
5x
2 − 20x +25 | :5 −−−> x
2 − 4x +5
Δ = b
2 − 4ac = (−4)
2 − 4*1*5 = 16 − 20 = −4
W taki sposób to policzyłem. Według wzoru na trójmian kwadratowy powyższe rozwiązanie
nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych. Mój wniosek: nic z tego nie rozumiem
23 lis 12:54
J:
ty masz obliczyć najmniejszą wartość tej funkcji , a nie Δ
23 lis 12:55
Mufasa: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
| | b | | Δ | |
Na podstawie tego: x2 − 4x +5 i Δ = −4 i W = (p, q) = (− |
| , − |
| ) |
| | 2a | | 4a | |
policzyłem, że:
| | −4 | | −4 | |
p = − |
| = − |
| = −(−2) = 2 |
| | 2*1 | | 2 | |
| | −4 | |
q = −U{−4}{4*1) = − |
| = −(−1) = 1 więc moje (p, q) to (2, 1) |
| | 4 | |
No i znowu pustka. Co dalej?
23 lis 13:21
Mufasa: Podejrzewam, że muszę policzyć wartość funkcji na końcach przedziału, ale jakim wzorem to
zrobić?
23 lis 13:22
J:
prawie dobrze ... ten trójmian osiąga najmniejszą wartość dl: xw = 2
zatem szukany punkt na prostej: P(2,−1)
23 lis 13:25
be:
...oj
Muasa ... vel ...
EWA ... vel ...
max ... i Ty w tym roku podchodzisz
do matury

be
23 lis 13:26
Mufasa: Tzn. że technika była dobra tylko pomyliłem się w obliczeniach?
Mógłbyś mi napisać gdzie dokładnie się pomyliłem? tzn czemu zamiast −1 jest +1, to dla mnie
ważne.
23 lis 13:42
J:
x = 2 , y = 2x − 5 = − 1
23 lis 13:44