Kąty i okręgi.
Mufasa:

Dany jest okrąg o środku O (rysunek). Wyznacz miarę kąta α, jeśli odcinki AB i OC są
równoległe.
Dane:
Po lewej na pomarańczowo to literka B, na fioletowo literka A.
Po prawej literka O i C.
Tam gdzie jest zielona linia tam jest α. Tam gdzie jest czerwona linia tam jest kąt 35 stopni.
Trochę pogmatfane ale mam nadzieje, że rozumiecie koncepcje =)
23 lis 01:09
irena_1:
Kąt ABC i kąt BOC to kąty naprzemianległe, czyli |< ABC|=350
Kąt AOC to kąt środkowy oparty na tym samym łuku, co wpisany kąt ABC, czyli
α=|< AOC|=2*350=700
23 lis 07:12
Mufasa: Dziękuje bardzo
23 lis 14:03