Trygonometria. Oblicz wartość wyrażenia.
Mufasa: | | 4 | | 3sinα − 4cosα | |
Kąt α jest kątem ostrym oraz tgα= |
| . Oblicz wartość wyrażenia |
| . |
| | 5 | | 2 sinα | |
23 lis 00:45
Eta:
| | 3 | | 5 | |
...= |
| −2ctgα=.... ( ctgα= |
| |
| | 2 | | 4 | |
23 lis 00:48
Mufasa: | | 3 | | 5 | |
Czyli |
| − |
| = −1  |
| | 2 | | 2 | |
Przepraszam za być może pytanie oczywiste, ale nie jestem umysłem ścisłym.
23 lis 00:52
Eta:
1,5 −2,5=
−1
23 lis 00:55
Eta:
W tym odejmowaniu nie trzeba być "umysłem ścisłym"
23 lis 00:57
Aga1.: | | 3 | |
@ Mufasa ,ciekawa jestem, czy wiesz skąd się wzięło ...= |
| −2ctgα? |
| | 2 | |
23 lis 07:53
Kozi: | 3sinα | | 4cosα | | 3 | |
| − |
| = |
| − 2ctgα  |
| 2sinα | | 2sinα | | 2 | |
23 lis 10:33
Mufasa: Dziękuje bardzo
23 lis 11:40