Zadanie tekstowe.
Mufasa: Rozważmy wszystkie liczby dwucyfrowe, w zapisie których użyto wyłącznie cyfr: 0, 1, 2, 5 i 6,
przy czym cyfry mogą się powtarzać. Spośród tych liczb wylosowano jedną.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jest to liczba podzielna przez 5.
Bardzo proszę o rozpisanie tego zadania bo chciałbym chociaż w części wiedzieć jak się
takie zadania robi =) Jutro będę mieć takie na sprawdzianie (info od boga).
23 lis 00:09
Trabancik: I tak nie zdasz.
23 lis 00:28
Mufasa: Jak ja nie zdam to ty też, pamiętaj o tym
23 lis 00:30
Janek191:
I Ω I = 4*5 = 20
bo
I cyfrą może być: 1 lub 2 lub 5 lub 6 ( 4 możliwości )
II cyfrą może być każda z tych cyfr ( 5 możliwości )
I A I = 4*2 = 8
I cyfrą może być 1 lub 2 lub 5 lub 6 ( 4 możliwości )
Aby liczba była podzielna przez 5, to II cyfrą musi być 5 lub 0 ( 2 możliwości )
zatem
23 lis 00:34
Mufasa: No, teraz wszystko jasne, ale zanim przeczytałem to nie mogłem wymyślić w jaki sposób
do tego podejść

muszę poćwiczyć kreatywne myślenie

Wielkie dzięki.
23 lis 00:40
Janek191:
Pora na
23 lis 00:43
Eta:
23 lis 00:44