.
Ola: Oblicz granice ciągów
| | 2−n−1 | |
a) an = |
| sin(n2−2) |
| | 3n | |
22 lis 23:47
Janek191:
− 1 ≤ sin ( n
2 − 2) ≤ 1
więc
| | 2−n − 1 | | 2−n −1 | |
− |
| ≤ an ≤ |
| |
| | 3 n | | 3 n | |
oraz
| | | | | |
lim − |
| = 0 i lim |
| = 0 |
| | 3 n | | 3 n | |
n→
∞ n→
∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim a
n = 0
n→
∞
23 lis 00:04
Janek191:
| | 1 | |
b) lim bn = 0 , bo − 1 ≤ sin n2 ≤ 1 oraz lim |
| = 0 |
| | n | |
n→
∞ n→
∞
na podstawie tw. o trzech ciągach.
23 lis 00:06
Ola: dziękuję

pomógłbyś jeszcze z jedną?
| | 1 | | 1 | |
an = (3+n3) |
| to |
| jest w potędze |
| | n | | n | |
wiem, że trzeba zamienic na pierwiastek stopnia n i tw. 3 ciagów, tylko nie wiem za bardzo jak.
23 lis 00:11
Janek191:
an = n√ 3 + n3
bn = n√n3 = ( n√n)3
cn = n√ 2 *n3 = n√2*(n√n)3
więc
bn ≤ an ≤ cn
oraz
lim bn = 1
n→∞
lim cn = 1*1 = 1
n→∞
zatem na podstawie tw. o trzech ciągach
lim an = 1
n→∞
23 lis 00:23
Janek191:
Trzeba pamiętać,że
lim n√n = 1
n→ ∞
oraz
lim n√a = 1 , dla a > 0
n →∞
23 lis 00:26
Janek191:
?
23 lis 00:36
Ola: rozumiem. dzięki

undefined
23 lis 00:43