matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Karol:
Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania sin2x=sin3x. Doszłam do dwóch rozwiązań ale nie bardzo umiem je zinterpretować.
π
2kπ
x=
+
5
5
x=−2π−2kπ Pomoże ktoś?
22 lis 23:42
Karol:
?
22 lis 23:56
PW:
π
Liczba
leży pośrodku między liczbami 2x i 3x (warto w tym miejscu pokazać tę zależność
2
na wykresie funkcji sinus na przedziale (0, π)), czyli
2x+3x
π
=
2
2
5x = π
π
x =
5
23 lis 01:56