zespolone - pomoc
kolos: Pilne − Zespolone − prosze o pomoc
http://imgur.com/z9mQv1Y
jak się za to zabrać? Czy da się jakoś poskracać te potęgi z prawej i lewej strony? czy trzeba
wszystko po kolei wymnażać ?
22 lis 23:23
kolos: | | (1−i)6 | |
jakby sie nie wyswietlalo: z6= |
| |
| | (√3+i)3 | |
22 lis 23:36
kolos: | | (1−i)6 | |
jakby sie nie wyswietlalo: z6= |
| |
| | (√3+i)3 | |
22 lis 23:36
52: ale co trzeba zrobić ?
22 lis 23:44
kolos: polecenie brzmi: rozwiąż równanie.
22 lis 23:47
kolos: polecenie brzmi: rozwiąż równanie.
22 lis 23:47
Mila:
(1−i)
6=[(1−i)
2]
3=(1−2i−1)
3=(−2i)
3=−8*i
6=8i
(
√3+i)
3=3
√3+3*3*i+3*
√3*i
2+i
3=
=3
√3+9i−3
√3−i=8i
⇔
z
6=1
z=
6√1
z
0=1
Dalej sobie poradzisz?
22 lis 23:51
Janek191:
| | [( 1 − i)2]3 | | (− 2 i)3 | |
z6 = |
| = |
| |
| | ( √3 + i)3 | | ( 3 − 2√3i − 1)*( √3 + i) | |
| | 8 i | | 8 i | |
z6 = |
| = |
| |
| | 2*(1 − √3 i)(√3 + i) | | 2*(√3 + i − 3 i +√3) | |
| | 8 i | | 2 i | | 2 i*( √3 + i) | |
z6 = |
| = |
| = |
| |
| | 4 √3 − 4i | | √3 − i | | (√3 − i)*(√3 + i) | |
| | − 2 +2 √3 i | | 1 | | √3 | |
z6 = |
| = − |
| + |
| i |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
z
6 = cos 120
o + i sin 120
o
I teraz korzystamy z wzoru na k − ty pierwiastek, k = 0,1,2,3,4,5
22 lis 23:51
Janek191:
Pomyliłem się w mianowniku
22 lis 23:54
kolos: jejku dzieki
23 lis 00:25
kolos: jeszcze tylko mysle jak fragment z dluzszego rownania rozwiazac w jednym przykladzie:
z3+i = 0
23 lis 00:37
kolos: czy to bedzie z3−i3 =0?
23 lis 00:38
Mila:
i3=i2*i=−1i
stąd :
−i3=−(−1i)=i
Dobrze.
23 lis 16:17