Rozwiąż równania (wielomiany)
M: Bardzo pilnie proszę o pomoc, jutro test, a mi rozwiązanie nie chce wyjść
3x
3−2x
2−4x+1=0
2x
3−3x
2−x+1=0
Próbowałam robić metodą znalezienia dzielników wolnego wyrazu ,ale nie pasuje w obu przykładach
ani 1 ani −1, 1/2, −1/2 i nie mam pomysłu jaką inną metodą to zrobić
Z góry dziękuję za pomoc
22 lis 23:13
5-latek: do a)
W(−1)= 3*(−1)3−2*(−1)2−4*(−1)+1= −3−2+4+1=0
22 lis 23:20
5-latek: Troche za pozno jak dla mnie na przebudzenie
22 lis 23:22
Janek191:
3 x3 −2 x2 − 4 x + 1 = 0
x = − 1 jest pierwiastkiem, bo
3*(−1) − 2*1 + 4 + 1 = − 5 + 5 = 0
22 lis 23:23
Janek191:
( 3 x
3 − 2 x
2 − 4 x + 1) : ( x + 1) = 3 x
2 − 5 x + 1
− 3 x
3 − 3 x
2
−−−−−−−−−−
− 5 x
2 − 4 x
5 x
2 + 5 x
−−−−−−−−−−−
x + 1
− x − 1
−−−−−−−−
0
3 x
2 − 5 x + 1 = 0
Δ = 25 − 4*3*1 = 13
Dodatkowe pierwiastki:
| | 5 − √13 | | 5 + √13 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | 6 | | 6 | |
22 lis 23:27
Janek191:
2 x
3 − 3 x
2 − x + 1 = 0
bo
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | | 4 | | 5 | | 5 | |
2* |
| −3* |
| − |
| +1 = |
| − |
| − |
| + |
| = |
| − |
| = 0 |
| | 8 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
22 lis 23:30
Janek191:
Dalej tak jak z.1
Dzielimy przez x − 12
22 lis 23:31
5-latek: Albo mnożymy wielomian b) przez 2 i dzielimy przez (x−1) jeśli nie lubisz ulamkow
22 lis 23:46
5-latek: Tak nawiasem mowiac lepiej poloz się spac i zdaj się na Boską opotrzność
22 lis 23:50
Janek191:

22 lis 23:58