analityczna
xxxy: W równoległoboku ABCD dany jest srodek symetrii S(−1,6) oraz wspolrzedne wektorow
wektor AB= [−8,5]
wektor DA=[2,3]
Wyznacz wspolrzedne wiercholkow tego rownolegloboku.
22 lis 23:10
Eta:

→ →
DA=[2,3] to AD= [−2,−3]
AC= AB + AD = [−8−2, 5−3]=[−10,2]
zatem: x
C−x
A=−10 i y
C−y
A=2
oraz x
C+x
A=−2 i y
C+y
A=12 ( bo S jest środkiem AC
+ −−−−−−−−− + −−−−−−−
2x
c= −12 i 2y
C=14 to
C(−6,7)
→ →
DA=BC=[2,3] to x
C− x
B=2 i y
C−y
B= 3 ⇒
B(−4,10)
............................... teraz już sam dokończ
Odp: jak na rysunku
23 lis 00:34
xxxy: Dziekuje
23 lis 14:44